Seznam kulinářských bylin: tyto bylinky nesmí chybět v žádné kuchyni

Existují stovky různých kulinářských bylin, takže osobní seznam oblíbených se pro každého bude značně lišit.
meduňky v nápojích
V následujícím výběru klasických a exotických kuchyňských koření získáte inspiraci pro vlastní kuchyni.

Zde je náš top 10 seznam pro vylepšení vašeho jídla.

čerstvá petržel

  1. Dvouletá petrželka je jednou z nejoblíbenějších bylin v kuchyních. Aby neztrácela pikantní, intenzivní zelenou vůni, měla by být vařena co nejkratší dobu. Koření ze skupiny miříkovitých je extrémně bohaté na vitamíny a mělo by být dobré pro močový měchýř a trávení. Petržel nejlépe roste v jasných místech bez přímého slunečního záření. Trvalé zamokření není žádoucí.
  2. Silná, kořeněná pažitka nejen zdokonaluje pokrmy s lehkou kořenitostí, ale také díky silnému zápachu na zahradě chrání před škůdci. Pro bohatou sklizeň je třeba pravidelně odstraňovat květy a rostlina by měla být rozdělena každé jaro, protože potřebuje prostor k růstu.
  3. Koprje kořenitá, trpká, lehce sladká kuchyňská bylina. Je zvláště vhodný pro přípravu ryb a salátů. Pro svůj růst potřebuje dostatečnou vlhkost a může být nepřetržitě sklizeň od výšky 15 cm. Navíc kuchyňské koření může zmírnit plynatost u kojenců.
  4. Osvěžující, aromatická bazalka je často používána k zjemnění rajčat a salátů. Dostupné v supermarketech však obvykle nevydrží dlouho, protože jsou vysazeny do půd chudých na živiny a jsou příliš vysazeny příliš blízko sebe. Nejlepší je přesadit bazalku okamžitě po zakoupení.
  5. Oreganoje pro většinu lidí typickým kořením pro pizzu. Poskytuje kořeněnou chuť rajským omáčkám. Jeho esenciální olej může mít antibakteriální účinek na rány. Pokud si chcete tuto bylinu sami pěstovat, měli byste věnovat pozornost teplému a slunečnému místu. Opět platí, jako u všech kuchyňských bylin, udržovat dostatečnou vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami.
  6. Pikantní tymián je zvláště vhodný pro středomořské pokrmy a také podporuje trávicí orgány a může pomoci jako domácí lék na kašel. Tymián má rád suché, slunečné místo a příležitostné hnojení.
  7. Mátadělá nejen z čaje osvěžující nápoj, ale také dává omáčkám, marinádě a dezertům pikantní, pikantně čerstvou notu. Můžete je také použít pro domácí limonádu. Má ráda polostín a vlhkost.
  8. Listy meduňky jsou známé jako uklidňující čaj. Ale také pro zdokonalování sladkého a slaného jídla je vhodná bylinka s chutí citronu. Toto víceleté kuchyňské koření má rádo slunné a bohaté na živiny.
  9. Šalvějje jedna z typických italských kulinářských bylin. Její kyselá ovocná chuť je ideální pro vegetariánské pokrmy. Kromě toho má šalvěj protizánětlivý účinek a je oblíbená jako čaj v chladném období. Koření má rádo místo slunečné a suché.
  10. Voňatka citronováje kořenová bylina z asijské kuchyně a dodává pokrmům jako meduňka aroma citronu. Aby dobře rostla, můžete do půdy zamíchat písek jako substrát. Bylina má ráda světlo a vlhkost, ale netoleruje přelévání.